Persbericht: Eerste speelgoedbank in Gorinchem een feit

In Gorinchem en directe omgeving leven een hoop gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit zijn niet alleen mensen in een uitkeringspositie, maar juist ook ZZP-ers en ondernemers die door de huidige corona situatie nauwelijks rond kunnen komen. Daarom hebben een aantal mensen hun schouders onder het idee gezet om de kinderen uit deze gezinnen te ondersteunen. Dit gaan ze doen door o.a. een speelgoedbank op te zetten.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 12 Gorinchemse kinderen in een gezin met een minimuminkomen leeft. Deze kinderen kunnen nauwelijks hun verjaardag vieren, krijgen misschien geen cadeautje op een feestdag of kunnen niet tijdens een klassengesprek vertellen naar welke leuk uitje of vakantie ze zijn geweest. Dingen die hun klasgenoten wel krijgen of doen. “Dit heeft helaas een negatief effect op de kinderen. Het vieren van je verjaardag of verrast worden met een dagje naar een pretpark of dierentuin versterkt het gevoel van eigenwaarde en waardering.” laat een bezorgde Coby Dekker, namens de vrijwilligers achter de Speelgoedbank Gorinchem, weten. 

Maar deze situatie heeft niet alleen effect op de kinderen benoemd Coby Dekker. “Ouders die financieel in een moeilijke positie zitten, raken gestresst door het organiseren van een verjaardag of het niet kunnen geven van een cadeautje tijdens de feestdagen. Dit terwijl er al genoeg stress factoren zijn in hun leven. Wij willen dit wegnemen bij het gezin, zodat ze even met leuke dingen bezig kunnen houden.” Zo gaat de organisatie achter de Speelgoedbank Gorinchem zich ook inzetten met verjaardag- en traktatie boxen. Dit zijn boxen waarmee gezinnen thuis en op school een leuke verjaardag kunnen vieren. Hierin zitten slingers, ballonnen maar ook lekker eten en drinken. 

Onderwijskansen

Om ook de kansen van deze kinderen in het onderwijs te verhogen, gaat de organisatie zich ook inzetten op dit gebied. Uit onderzoek is gebleken dat veel kinderen uit gezinnen met een minimum positie een minder sterke positie hebben tijdens hun schoolloopbaan. Dure dingen zoals fietsen, rugzakken, schoolspullen zijn voor vele gezinnen een luxeproduct. “Wat ons betreft moeten deze ook voor deze groep kinderen toegankelijk worden. Maar ook kwetsbare onderwerpen zoals menstruatie armoede mag er niet toe leiden dat kinderen niet naar school gaan. Daarom willen wij ook inzetten op het verspreiden van maandverband, etc.” aldus Coby Dekker. 

Samen met de stad

Tijdens de inzamelingsactie afgelopen november en december, wist de organisatie meer dan 5.000 nieuwe en tweedehands speelgoed te ontvangen. Door de vele hartverwarmende reacties van zowel ouders als donateurs heeft de organisatie ontdekt dat er meer kansen liggen, dan die nu worden benut. “Uit vooral gesprekken met diverse partijen is gebleken dat er veel verbindingen mogelijk is tussen partijen en deze gezinnen. Daarom zijn wij bezig met het ontwikkelen van een passysteem. Met de pas willen wij dat kinderen, maar ook hun ouders, gebruik kunnen maken van kortingen of extra diensten bij onze partners in Gorinchem en omgeving.” Vertelt Coby Dekker. Op deze manier wil de organisatie de stad meer met elkaar verbinden. “Om iets terug te doen voor deze ondernemers willen wij ‘uitgestelde speelgoed’ programma introduceren. Dit zijn pakketten wat ervoor gaat zorgen dat mensen bij ons geld kunnen doneren, zodat wij o.a. nieuwe speelgoed kunnen kopen bij lokale ondernemers of eventueel een inzamelpunt bij ondernemers op locatie zelf. Hierover zullen wij spoedig met lokale winkeliers in gesprek gaan.” vertelt Coby Dekker.  

Alle speelgoed is welkom!

Al het speelgoed is welkom bij Speelgoedbank Gorinchem. “Naast nieuw zoeken wij ook gebruikte speelgoed. Wel vinden wij het belangrijk dat het heel, compleet en schoon is. Wij vinden het vooral belangrijk dat juist deze kinderen niet het idee krijgen dat ze uitgeleefde speelgoed krijgen. Wij zullen met hulp van o.a. vrijwilligers ervoor zorgen dat alle speelgoed wordt gecontroleerd. Zo zullen wij elk puzzelstukje tellen en alles controleren of het doet, heel en schoon is.
Speelgoed wat niet bruikbaar is wordt door vrijwilligers zo gefilterd dat het alsnog een tweede kans gaat krijgen. Hierbij kun je denken aan leesboeken waarin is geschreven. Deze doneren wij aan Nederlandstalige scholen in het buitenland zoals de Nederlandse Antillen en Suriname. Complexe puzzels en spelletjes doneren wij bijvoorbeeld aan (eenzame) ouderen en incomplete speelgoed mixen we zodat speelgoed weer compleet gaat worden.

Wij toetsen mensen aan de hand van hun bestedingsruimte. Hierdoor kijken wij niet of iemand bijvoorbeeld al in de bijstand zit maar wat ze overhouden na aftrek van hun vaste lasten. Daarbij toetsen wij wel ruim, op het moment dat een vrijwilliger constateer dat een gezin net een euro boven het toetscriteria zit, zullen wij deze gezinnen met open armen ontvangen.  Meer informatie hierover is te vinden op www.speelgoedbankgorinchem.nl

Laat een reactie achter